Se arealene på en ny måte!

Av Christian Nordahl Rolfsen og Bente Fønnebø, HiOA

Ved å bruke pedagogisk romanalyse har høgskolelektorene Bente Fønnebø ved Institutt for barnehagelærerutdanning og Christian Nordahl Rolfsen ved Institutt for bygg- og energiteknikk sett hvordan ubenyttede arealer for de yngste barna både ute og inne i barnehagen kan tas i bruke på nye måter. Til innsamling av data deltok også byggingeniørstudenter.

De beskriver prosjektet slik:

Å forske på arealbruk knyttet til de yngste barna i barnehagen, har gitt oss nye tanker om behovet for mer forskning på forskjellen på pedagogiske og andre steder og rom. Vi oppdaget gjennomgående avstengte og lukkede arealer som kunne med hell vært gjort tilgjengelig for barnas fysiske og kroppslige utforskning. Vårt samarbeid med ulike personalgruppene viste at synet på arealer kan bli mer bevegelige, hvor personalet kan  bli mer aktive i å vurdere om noen skal avvikles, noen endres eller nye skal  etableres.

alperosen 1 Alperose2

Barnehage «Alperosa» 4. Rødt område viser ubrukt areal og bak ses et gjerde som deler uterom i to. Fra Studentarbeider.

Vi fant at veiledende arealnorm på 5,3 kvm inne for barn under tre år, har stått uendret siden 1998. Dette overrasket oss og økte vår interesse for hvordan personalet så på arealene, som statiske eller som foranderlige. Når vi vet at andelen barn under tre år i dag utgjør flertallet  i de fleste barnehager, mener at nye syn på de yngste, deres kroppslige og ikkeverbale uttrykksmåter, vil kreve at det lille arealet hver er tildelt, må være tilgjengelig. Vi ble opptatt av hvordan arealbruk kan konstruerer reguleringer som minsker barns meningsskaping.

Prosjektet er omtalt på HiOA sine nettsider, i en fagartikkel i Nordisk Barnehageforskning og i en artikkel i tidsskriftet Første steg:

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: